La primera notícia important que podem assenyalar sobre una escola de segona ensenyança a Granollers la trobem a finals dels segle XIX amb l’establiment d’una escola d’aquestes característiques per part del mestre Antoni Espí i Grau.
Amb posterioritat, a inicis de la dècada del 1920, Granollers assistia a la creació d’un col.legi municipal de segon ensenyament. Estava situat al carrer Conestable de Portugal -on actualment s’ubica el col.legi de les Escoles Pies- i va compartir durant algun temps el segon grau d’ensenyança amb el d’estudis comercials. També en aquest mateix lloc funcionava, en règim nocturn, una escola municipal de treball.
Però va ser durant la II República quan hi hagueren intents de crear un centre amb caire d’institut, aprofitant que el govern republicà en creà diversos a l’Estat espanyol. El resultat de les gestions donà lloc a la creació d’un institut elemental que inicià el seu funcionament l’any 1933, instal.lat al ja esmentat col.legi municipal. Cal ressenyar que, des d’aquelles dates, molta gent continua identificant aquell centre amb el simple nom de l’Institut.
Durant el conflicte de 1936-1939, els estudis comercials foren traslladats al carrer de Corró, al costat de la Biblioteca Popular. El centre portà el nom d’Escola Municipal de Comerç.
Acabada la guerra, els instituts republicans van ser dissolts i calgué fer exàmens de convalidació. Per tant, el centre granollerí també sofrí la repressió de les lleis franquistes i l’Institut desapregué. Suprimit en acabar-se els exàmens de convalidació del setembre de 1939, part del material i de l’arxiu van ser traslladats a l’Institut Ausiàs March, de Barcelona.
Tot seguit, reiniciava el curs un col.legi municipal d’ensenyament que portava per nom “Colegio Oficial de Enseñanza Media”, tutelat per l’Ajuntament granollerí.
A partir d’aquesta època es continuaren fent els estudis d’ensenyament mitjà conjuntament amb altres centres com les Escoles Pies, el Col.legi de les Germanes Carmelites i més tard el de les religioses de l’Anna M. Mogas.
El col.legi esmentat quedà ubicat al carrer de Corró, al costat de la Biblioteca Popular i més tard anà a parar a l’actual edifici de l’escola Salvador Llobet, al carrer Roger de Flor i al costat de l’actual Institut Antoni Cumella.
L’any 1965, l’Ajuntament granollerí endegava la sol.licitud de creació d’un institut “nacional” d’ensenyament mitjà, el qual iniciava les seves les seves activitats el 1968, amb uns quatre-cents alumnes que procedien del col.legi del col.legi municipal d’ensenyament mitjà, i amb altres alumnes de Granollers i pobles veïns.
Amb aquesta remodelació desapareixia el col.legi d’ensenyament mitjà i n’apareixia un altre de municipal -el d’estudis comercials, que posteriorment es modificà-, i començava la seva trajectòria un institut de batxillerat depenent del Ministerio de Educación y Ciencia espanyol.
Era el naixement de l’actual Institut, que portà primer el nom de Roser Pujadas i, d’ençà de 1984, el d’un extraordinari ceramista: Antoni Cumella.